Rudeninis mokslo derlius: festivalis „Erdvėlaivis Žemė“!

 Rugsėjo 8–16 dienomis devyniolikoje Lietuvos miestų ir rajonų vyko XIX  Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ renginiai. Mokslo pažangai pasaulyje spartėjant, gyvybiškai svarbu suvokti naujų išradimų ar technologijų pasekmes individui ir civilizacijai tam, kad kuo geriau prisitaikytume prie besikeičiančios tikrovės ir išnaudotume atsiveriančias galimybes. Festivalio programa aprėpė įvairias mokslo sritis, skatino eksperimentuoti ir išbandyti naujus mokslo įrankius.

Mūsų gimnazija, būdama šio festivalio partnerė ir rėmėja, aktyviai įsijungė į įvairias veiklas. Gamtos mokslų mokytojos: Virginija Savickaitė, Rima Valčiukienė, Kristina Muraškienė ir Danguolė Vaičekauskienė, miesto pradinių mokyklų ir progimnazijų mokiniams ir jų mokytojams pasiūlė rinktis net iš 10 edukacinių renginių. Susirinkę į mūsų gimnazijos laboratorijas, mokiniai iš Salduvės, V. Kudirkos, „Juventos” progimnazijų ir Vaikų dienos centro eksperimentavo temomis: „Mikroorganizmų bioįvairovė vandens mėginyje”, „Ką galime aptikti vandens mėginyje?”, „Naminis plastilinas”, „Ikrų gamyba iš sulčių”, „LED žibintuvėlis”, „Statinės elektros subtilybės”. Iš viso buvo organizuota 18 renginių, kuriuose dalyvavo per 430 mokinių.

Didždvario gimnazijos mokiniai taip pat aktyviai dalyvavo festivalio renginiuose. Šiaulių STEAM centre IM kl. dalyvavo edukacijose: „Pabūk optometrininku“, „Sukonstruok robotą“, Šiaulių kolegijoje IIG kl.- „Skirtingo bangos ilgio šviesos terapija”, VILNIUS TECH IG ir IIG kl. – „Elektroniko nuotykiai“ ir „Susidraugauk su robotu“.

 Festivalio rengėjų organizuotose paskaitose:  „Ko mus moko senosios civilizacijos” (dr. Agnė Čivilytė), „Mokslo legolendas” (lektorius LMA tikrasis narys, prof. habil. dr. Eugenijus Butkus) – dalyvavo būrys I– IV kl. mokinių.

Tad XIX ekspedicija į mokslo pasaulį pasibaigė, atnešusi įdomių susitikimų, praturtinusi mokinių žinias ir gebėjimus.

Romualda Pupinytė, pavaduotoja