2022-09-09

Edukacinė išvyka į Molėtus ir dalyvavimas mokslo festivalyje  „Erdvėlaivis Žemė 2022“

Rugsėjo 9 d. 46 I-II klasių mokinai vyko į edukacinę kelionę ir aplankė Vilnių ir Molėtus.  Būdami Vilniuje, dalyvavo mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė 2022“ keturiuose renginiuose.
„Elektroniko nuotykiai“: šiame renginyje susipažino su įrenginiams išmanumą suteikiančiomis įterptinėmis sistemomis, jų elementais bei taisyklėmis, išmoko suprasti elektronikos schemas, programavo išmanaus valdymo sistemas;
„Susidraugauk su robotu“: šiame renginyje susipažino su pramoninio roboto programavimo pagrindais, suprogramavo savo sugalvotą judesių seką, išbandė ją su tikru pramoniniu robotu;
„Mano priešo priešas –  mano draugas: bakterijų virusai ir jų nauda žmonijai“: šioje paskaitoje sužinojo, kaip bakterijų virusus galima pritaikyti medicinoje, maisto ir veterinarijos pramonėje, augalininkystėje bei ekologijoje;
„Saulė – artima, bet paslaptinga“: šioje paskaitoje sužinojo, ką mokslininkai jau žino apie Saulę ir ko dar niekaip nepavyksta išsiaiškinti.

Po mokslo festivalio veiklų mokiniai turėjo galimybę pasivaikščioti po VU Botanikos sodą Kairėnuose. Čia įdomu visais metų laikais, ypač stebėti ir atrasti, susipažinti su įvairiose vietose augančia flora.
Stebėti dangaus kūnų vyko į Molėtus. Molėtų observatorijoje stebėjo dangų teleskopu: matė žvaigždes, žvaigždžių spiečius, ūkus, planetas (Saturną, Jupiterį). Mokinius labiausiai sužavėjo Mėnulio vaizdas pro teleskopą. Etnografinėje sodyboje ir Dangaus šviesulių stebyklos vadovas bei įkūrėjas Jonas Vaiškūnas supažindino su etnoastronomijos ir archeoastronomijos paslaptimis, papasakojo, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai, supažindino su senovės baltų Zodiakų ženklais.
Mokiniai, kupini naujų įspūdžių, minčių, grįžo į Šiaulius. Edukacinėje kelionėje jie patobulino savo dalykines, inžinerines, bendravimo ir komunikavimo kompetencijas.

Chemijos mokytoja Virginija Savickaitė ir fizikos mokytoja Rima Valčiukienė