Protų kovos – Europos kalbų diena 2022 

Europos Tarybos iniciatyva nuo 2001 metų  rugsėjo 26-ąją minima Europos kalbų diena – tai puiki proga visuomenę plačiau informuoti apie Europos kalbų įvairovę ir paraginti  mokytis kalbų, o taip pat skatinti toleranciją, pagarbą, skatinti daugiakalbystę ir saugoti nykstančias kalbas. 

Kasmet užsienio kalbų (anglų, vokiečių, prancūzų) mokytojų iniciatyva šią dieną minime ir mūsų gimnazijoje. Žinias apie Europos kalbas buvo galima pasitikrinti aktų salėje vykusiose I–IV klasių mokinių protų kovose. Dėl prizų ir garbingų vietų rungėsi net 30 komandų. Visų jėgos buvo lygios, nes pagrindinė informacija slėpėsi įvadiniame pranešime, užfiksuotame skaidrėse, tereikėjo tik atidžiai skaityti ar klausytis. Šventė baigėsi, prizai įteikti, nugalėtojai paskelbti, smagiausios akimirkos įamžintos nuotraukose ir mūsų širdyse. Pralaimėjusių nebuvo, nes kiekvienas kažkuo praturtėjo: kas išgirstu nauju žodžiu, kas įdomiu faktu, o kas pasidžiaugė draugo sėkme ar pasidalijo šypsena.  

Kalbos tam ir reikalingos, kad bendrautume, draugautume, pažintume pasaulį, tautas  ir jų kultūras, įgytume žinių. Tai buvo maloni geroji patirtis, leidusi mokiniams pasiekti mokymosi sėkmę, pažinti atradimo, bendravimo džiaugsmą.  

                                                                                          Jūratė Šimkuvienė, prancūzų k. mokytoja