Gruodžio 12 d. TB1 ir TB2 klasių mokinių grupė, lydima kuratorių Danguolės Kuklos, Jomantės Slavinskaitės ir lietuvių k. mokytojos Janinos Dombrovskienės, aplankė kalėdinį Vilnių.

Edukacinėje išvykoje didelis dėmesys  buvo skirtas autentiškam santykiui su istorija ir menu. Atšiauraus sovietmečio dvasią mokiniai pajuto apsilankę Lukiškių kalėjime, kurio paslaptis net 115 metų saugojo aukštos sienos ir spygliuota viela, tačiau šiandien šioje teritorijoje ir pastatuose smalsūs lankytojai supažindinami su kalinių, ypač politinių, gyvenimu. Šimtametis kalėjimas paverstas ir  meno erdve „Lukiškių kalėjimas 2.0“, kurioje dirba menininkai. Šis kalėjimas buvo vienas moderniausių visoje Rusijos imperijoje. Nuteistieji čia buvo kalinami daugiau nei šimtmetį – per abu Pasaulinius karus, sovietmečiu ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Paskutiniai kaliniai iš šio kalėjimo buvo iškelti tik 2019 metais. Įdomu tai, kad Lukiškių kalėjimas iki šiol išsaugojo originalius interjero ir eksterjero elementus (plyteles ir dekoracijas), tad šiuo metu jame kuriami ir kino filmai.

 Kita, ne ką mažiau įspūdinga, edukacinė veikla – tai filmo , „Angelų takais“ stebėjimas ir aptarimas. Virtualios realybės filmas pakvietė virtualioje erdvėje leistis į pažintį su 60-čia tiek labai žinomų ir lengvai atpažįstamų, tiek rečiau matomų lietuvių dailininko paveikslų: „Ramybe“, „Angelėliais (Rojumi)“, „Aukuru“, „Angelu“, „Žinia“, „Saule“.  Filme „Angelų takais“ skambėjo paties M. K. Čiurlionio ir kompozitoriaus M. Urbaičio muzika, panardinusi į  originalių M. K. Čiurlionio paveikslų pasaulį, kupiną simbolių, mistikos. Nepaisydami žiemiško oro, mokiniai ne tik pasigrožėjo Kalėdoms pasipuošusiu, apsnigtu Vilniaus senamiesčiu, bet ir patyrė neišdildomų įspūdžių.

Janina Dombrovskienė, lietuvių k. mokytoja