Nuo 2013 metų Didždvaryje dviem etapais – per „Gimtosios kalbos savaitę“, skirtą mūsų gimnazijos mokiniams, ir konkursą, rengiamą viso Šiaulių miesto 8–10 klasių mokiniams, – vykstantis konkursas šiemet yra iš dalies jubiliejinis: jo kartą nebuvo tik dėl garsiojo karantino.

Šiemetinis konkursas – tai dviejų Šiaulių miesto centro gimnazijų – J. Janonio ir Didždvario – bendras renginys, organizuotas lietuvių kalbos mokytojų Linos Michailovienės ir Živilės Muzikevičiūtės. Simboliška, kad jubiliejinis konkursas sutapo su tarptautine gimtosios kalbos diena. Miela, kad tą pačią dieną vyko ir Užgavėnės. Ta proga abiejų gimnazijų administracijos skanavo blynų Didždvario gimnazijoje, o gimnazistų delegacijos susitiko švęsti J. Janonio gimnazijoje.

Konkurso „Taisyklinga kalba – vertybė“ 45 dalyviams, taip gausiai susirinkusiems jaukioje konferencijų salėje, teko atlikti 10 su kalbos kultūra susijusių pačių įvairiausių užduočių, jų vertė – lygiai 150 taškų. Po improvizuoto merginų pokalbio, klausymo užduoties, konkurso dalyviai, tarp jų ir keturios  mūsų gimnazistės, palinko prie užduočių lapų. Komisijai ištaisius užkoduotus dalyvių darbus laukė maloni staigmena – nugalėtojų, pasirodo, lygiai dešimt!

Vienodai taškų surinko dvi Šiaulių miesto devintokės, jos abi laimėjo I vietą. Pusė mūsų gimnazijos mokinių (iš keturių) pasirodė tiesiog puikiai – devintokė INDRĖ ŠTUKYTĖ, mokytojos J. Valančienės ugdytinė, ir dešimtokė KOTRYNA MATULIOKAITĖ, mokytojos A. Gagilienės ugdytinė, – abi laimėjo I vietas. Jos užtikrintai surinko gerokai per šimtą taškų. Patikėkite, užduotys buvo ne tik įdomios, bet ir tikrai nelengvos – parengtos dviejų kalbos mokytojų magistrių.

Malonu buvo girdėti vienos iš nugalėtojų pagyrimą, kad užduotys patikusios, ypač klausymosi. Beje, abi laimėtojos, žinoma, puikiai pasirodė ir per atrankinį turą. Padirbėjusios su savo lietuvių kalbos mokytojomis puikiai pasirodė ir finale. Sveikiname nugalėtojas ir dėkojame jų mokytojoms. Buvusi kolegė Lina, dabar dirbanti J. Janonio gimnazijoje, linki ir kitąmet dalyvauti šiame konkurse, kuris, planuojama, kad vyks pakaitomis – vienais metais Janonyje, kitais – Didždvaryje. Lauksime jūsų.

Lina Michailovienė ir Živilė Muzikevičiūtė, lietuvių kalbos ir Literatūros mokytojos