Jau keletą metų profesorius Liudas Mažylis, šiuo metu Europos Parlamento narys, tas pats garsusis lietuvis, kuris Vokietijos archyvuose rado Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą, parvežtą ir parodytą mums, rengia šalies moksleiviams eilėraščių ir esė konkursą „Švenčiu Lietuvą“, skirtą Vasario 16-ajai. Šiemet konkurse dalyvavo daugiau nei 700 mokinių. Konkurso rezultatai visada skelbiami tarpušvenčiu – nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios. Išskirtinių darbų autoriai tapo šio originalaus ir kasmet vis populiarėjančio konkurso nugalėtojais. Bet jų mažuma.

Kadangi iš tokios gausybės darbų, be abejo, yra ir gerokai daugiau vertų pagyrimų, EP nario L. Mažylio biuras, įsikūręs Kaune, vardinėmis padėkomis pasidžiaugia ir apdovanoja didesnį būrį dalyvių. Šiemet tokias vardines padėkas gavo du Didždvario gimnazijos IM klasės mokiniai: Laurynas Samuilis ir Martynas Skiutė. Vaikinai sukūrė esė apie Šiauliuose gyvenusią žydų bendruomenę: teksto autorius buvo Laurynas, esė iliustravo Martyno parinktos archyvinės nuotraukos. Sveikiname juos. Tokią pačią padėką gavo ir jų lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Živilė Muzikevičiūtė. Beje, ji su savo mokiniais šiame konkurse dalyvauja nebe pirmus metus, tačiau padėkų sulaukė tik šiemet. O po jų, vadinasi, visai realu kitais metais tapti ir nugalėtojais.

Kviečiu kiekvieną didždvarietį dalyvauti ne tik patriotiškumą, pilietiškumą, bendruomeniškumą, bet ir kūrybiškumą skatinančiame konkurse „Švenčiu Lietuvą“ ir ateinančiais metais.

Živilė Muzikevičiūtė, lietuvių k. mokytoja

Mokinių darbas „Žydų bendruomenė Šiauliuose: svarus jos indėlis mūsų gimtajame mieste“