PROJEKTAS, SKIRTAS DIDŽDVARIO GIMNAZIJOS 125-ERIŲ METŲ JUBILIEJUI PAMINĖTI  

Vieno patiekalo istorija: Greimo sausainiai 

Kaip atsiranda patiekalų pavadinimai?  Apie ką pagalvojate, jei išgirstate žodį „Napoleonas“? Mintyse pridedate pavardę Bonapartas? Nuryjate seilę, pagalvoję apie tortą? Kaip, kodėl Prancūzijos imperatorius virto tortu? Kodėl vieni patiekalai pelno šlovingus, garsioms asmenybėms įamžinti pavadinimus, o kiti tampa tiesiog trapios tešlos tortu su plikytu kremu?

Per mitybos pamokas IA ir IY kl. mokiniai sužinojo apie klasikinius patiekalų sudarymo principus, aiškinosi, kodėl būtina įvardinti patiekalo kilmę (juk taip apibrėžiamas jo autentiškumas), kaip ir kodėl garsūs vardai atsiranda lėkštėje. Jei  patiekalas  pavadintas kurio nors žmogaus vardu – tai galime neabejoti, kad jis su tuo žmogumi ir susijęs.

Kokia yra Greimo sausainių atsiradimo istorija? Kai 2017 m. Seimas paskelbė Algirdo Juliaus Greimo metais, mūsų gimnazijoje mokytojavusio semiotiko garbei  skaitykla  pavadinta jo vardu. Tais pačiais metais mūsų buvusi mokinė Vaiva Šiuparytė atliko asmeninį projektą „Patiekalai istorinių asmenybių vardais“ ir sukūrė sausainius, kuriuos pavadino Greimo vardu. Kadangi reikšmingiausias A. J. Greimo darbas – semiotinis Greimo kvadratas, tai Vaiva stengėsi, kad tiek sausainių forma, tiek naudojami ingredientai, įvairūs puošybos elementai atitiktų Greimo kvadrato sistemą.

Šią nuostabią suvenyrinių sausainių idėją įgyvendino ir pirmokai: ruošė sausainių formeles, gamino pakabukus su gimnazijos logotipu, kepė, dekoravo, vaišinosi patys ir vaišino mokytojus.

Po technologijų pamokų mokiniai per klasės valandėles A. J. Greimo skaitykloje klausėsi pranešimo „Didysis prasmės ieškotojas A. J. Greimas“, kurį paruošė bibliotekininkės. Mokiniai susipažino su semiotiko asmenybe, jo profesine veikla, sąsajomis su Didždvario gimnazija. Be to,  mokiniai apžiūrėjo literatūros parodą, skirtą A. J. Greimui.

Audronė Zibalienė, technologijų mokytoja

Rima Dranickaitė, Jovita Labanauskienė, bibliotekos darbuotojos