Europos Tarybos iniciatyva nuo 2001 metų  Rugsėjo 26-ąją minima Europos kalbų diena. Tai puiki proga pasaulio visuomenę informuoti apie didelę Europos kalbų įvairovę ir paraginti  mokytis kalbų, skatinti toleranciją kitoms šalims, jų kultūrai, skatinti daugiakalbystę ir saugoti nykstančias kalbas.

Kasmet užsienio kalbų mokytojų iniciatyva šią dieną minime ir mūsų gimnazijoje. Poilsio zonoje jau nuo penktadienio puikuojasi puiki siena (Miglė Blodžiūnaitė ir Ugnė Podvisockaitė, Im kl. mokinės), kuri sveikinasi su praeinančiais įvairiomis kalbomis. Na, o savo žinias šiandien buvo galima pasitikrinti skaitykloje vykusioje I klasių mokinių viktorinoje, kurią inicijavo prancūzų ir vokiečių kalbų mokytojos. Dėl prizų ir garbingų vietų rungėsi net 5 komandos. Visų jėgos buvo lygios, nes pagrindinė informacija slėpėsi įvadiniame pranešime, užfiksuotame skaidrėse, tereikėjo tik atidžiai skaityti ar klausytis.

Užduotys buvo įvairios: smagiausia užduotis – spėti, kokia kalba kalbama įraše, sunkiausiai sekėsi atsakinėti į tokius klausimus, kaip: kokios valstybės rodomas tautinis kostiumas, kokiai kalbų šeimai priklauso dauguma Europos kalbų, lengviausiai sekėsi atpažinti Europos valstybių vėliavas.

Šventė baigėsi, prizai įteikti, nugalėtojai paskelbti, smagiausios akimirkos įamžintos nuotraukose ir mūsų širdyse. Pralaimėjusių nebuvo, nes kiekvienas kažkuo praturtėjo – kas išgirstu nauju žodžiu, kas įdomiu faktu, o kas pasidžiaugė saldainiais, draugo sėkme ar pasidalijo šypsena.

Kalbos tam ir reikalingos, kad bendrautume, draugautume, pažintume pasaulį, jo tautas ir kultūras, siektume žinių. Tai buvo maloni geroji patirtis, leidusi mokiniams pasiekti mokymosi sėkmę, pažinti atradimo, bendravimo džiaugsmą.

Jūratė Šimkuvienė, prancūzų k. mokytoja, Danguolė Kukla, vokiečių k. mokytoja

Europos kalbų diena. Anglų k. pamokos

Muzikos pertrauka