„Love can build a bridge / Between your heart and mine“, – dainuoja duetas Judds. Perfrazuojant dainos žodžius, galima teigti, kad draugystė stato tiltus tarp mūsų širdžių. Tuo įsitikino grupė  gimnazijos mokytojų, dalyvavusių Erasmus+ projekte „We care – mental health in European youth work“ (Nr. 2022-2-DE04-KA220-YOU-000101752). Mokytojos Rūta Alminienė, Asta Gagilienė, Oksana Lukšaitė ir ugdymo skyriaus vedėja Daiva Trijonienė lapkričio 29 – gruodžio 5 dienomis atstovavo Didždvario gimnazijai Prancūzijoje, Nantes mieste vykusiuose užsiėmimuose, kur dalyvavo dar kelių šalių: Vokietijos, Rumunijos, Ispanijos, Ukrainos, Prancūzijos, atstovai. Projektas vykdomas 2023–2025 metais, o tai jau antrieji mokymai emocinės ir psichinės sveikatos tema.

Užsiėmimuose buvo kalbama apie paauglių psichinę sveikatą, būdus bei metodus padėti iškilus sunkumams bei kaip atpažinti kylančias problemas. Paskaitos buvo derinamos su praktiniais užsiėmimais. Savo įžvalgomis ir patirtimi pasidalijo Atlanto Luaros paauglių centro atstovės. Kiekvieną dieną judrųjį žaidimą turėjo progos parodyti vis skirtingos šalies dalyviai. Įspūdį paliko užsiėmimai mieste, kur dalyvių komandos galėjo aplankyti Bretanės kunigaikščių pilį, pastatytą XIII a., kurioje gimė pirmoji Bretanės kunigaikštienė. Čia reikėjo įrašyti vaizdo įrašą, vaizduojantį viduramžių gyvenimą. Nanto augalų sode, kuris yra vienas iš 4 pagrindinių botanikos sodų Prancūzijoje, reikėjo padaryti keletą nuotraukų su labiausiai patinkančiomis skulptūromis. Kiekvieną sezoną čia pasodinama 50000 gėlių ir daugiau nei 10000 gyvų rūšių augalų. „Le Lieu Unique“ teko išsiaiškinti, kuo ši vieta traukia turistus, o šv. Petro ir šv. Pauliaus katedroje reikėjo rasti „bebrą ant sienos“. Visos šios veiklos ne tik plėtė akiratį, bet ir jungė dalyvius, skatino bendravimą. Prie tarpusavio tilto statymo prisidėjo kultūrinė vakarienė. Kiekviena šalis paruošė savo stalą, parodė filmuką, pristatantį šalį. Netilo juokas, kalbos, netgi šokis,  sujungęs visus dalyvius.

Europa Nantes centre vyko paskaita, psichologė iš Ispanijos kalbėjo apie kultūros ledkalnį, apie vertės tipus, emocijas. Buvo labai daug įdomių ir naudingų užsiėmimų. Taip pat buvo galimybė aplankyti Nanto Meno muziejuje vykusią Suzanne Valadon vykusią parodą „Nuosavas pasaulis“, kuri paliko neišdildomą įspūdį. Paskutinį vakarą dalyvių akyse galima buvo pamatyti ir ašarų. Parašius  palinkėjimus kiekvienam, liko noras susitikti dar kartą. Gal susitikti visiems ir nepavyks, tačiau žinias, gautas projekte, tikrai visi bandys panaudoti. Teisingai dainuoja duetas: „When we stand together/ It‘s our finest hour/ We can do anything/ Keep believin‘ in the power.“

Asta Gagilienė, projekto dalyvė, lietuvių k. mokytoja