Balandžio 23–29 dienomis Pinos Genil miestelyje (Granados provincija, Ispanija) vyko tretieji mokymai pagal Erasmus KA2 „We care – mental health in European youthwork” (2022-2-DE04-KA220-YOU-000101752) projektą. Mokymuose dalyvavo gimnazijos anglų k. mokytojos Rūta Alminienė, Daiva Oss, klasių kuratorė ir etikos mokytoja Oksana Lukšaitė, projektų koordinatorė Emilija Šlikaitė.

Projekto partneriai iš Ispanijos, Vokietijos, Rumunijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Lietuvos diskutavo apie psichinę/emocinę sveikatą, mokėsi atpažinti emocinius dirgiklius bei juos valdyti, aiškinosi streso valdymo būdus. Darbo grupėse buvo kuriama metodinė medžiaga, praktiniai patarimai bei veiklų organizavimo pavyzdžiai mokytojams, specialistams, dirbantiems jaunimo organizacijose. Buvo kuriami emociškai saugios aplinkos modeliai, dalinamasi gerąja patirtimi, metodų ir modelių pritaikymas atsižvelgiant į kultūrinius, asmeninius, socialinius ir ekonominius aspektus.

Projekto veiklos buvo integruojamos su aktyvia pažintine veikla, projekto dalyviai turėjo galimybę susipažinti su vietos kultūra, flamenko šokiu, lankytinais/istoriniais objektais: musulmoniškos Ispanijos laikų paminklu Alhambra, kuris yra įtrauktas į Unesco pasaulio paveldo objektų sąrašą, istoriniu Granados kvartalu Albaicin, Granados katedra, Karolio V-ojo rūmais, San Nicolas aikšte, Sacramonte – žinomiausiu romų kvartalu, kuriame yra daugiau nei 3000 urvų, kuriuose vis dar gyvena žmonės, ir, kuris laikomas flamenko šokio atsiradimo vieta.

Projektas „We care – mental health in European youthwork” suteikė daugiau galimybių įsigilinti į iššūkius su kuriais kasdien susiduriame kiekvienas. Svarbu suprasti, kad emocinės sveikatos stiprinimas, emocinis intelektas tai – kokybiškesnio, produktyvesnio gyvenimo, tarpusavio santykių, savęs realizavimo bei darbo galimybės.

#WECARE #ERASMUSPLUS #MENTALHEALTH #YOUTHWORK

Oksana Lukšaitė, klasių kuratorė, etikos mokytoja