Valda Kizevičiūtė, istorijos mokytoja

Gruodžio 9 d. šalies mokiniai kartu su Sąžiningumo mokyklų tinklo nariais originaliai paminėjo Tarptautinę antikorupcijos dieną – renginį vedė muzikantas Jurgis Didžiulis. Manau, kad atlikėjas organizavo išties šaunų renginį, kuris buvo įdomus, linksmas ir mažam, ir dideliam. Smagu, kad jis panaudojo įvairias priemones, kad kuo daugiau jaunų žmonių įtrauktų į vykdomas veiklas: jie ir šoko, ir triukšmingai grojo puodais, ir dainavo. Vienu žodžiu, darė viską, kad kaimynus išvarytų iš proto, o kai kaimynai paklaus, kas čia vyksta, jiems atsakytų, kad kalbasi apie korupciją.

Kai dalyviai suaktyvėjo, išdrįso dalyvauti akcijoje, jis klausė, kas atsitiko, kad mums gera? Kas atsitiko? Matyt, atsirado SAUGUMAS. Saugu, kai dirbame ne tik sau, bet ir kitiems, kai pasijaučiame BENDRUOMENĖS dalimi. Tai labai svarbu. Juk negalima  demokratija, kai tu esi tik vienas. Kai mes įsitraukiame į kokią nors veiklą, mes galime DAUG. Mes kuriame muziką nuotoliniu būdu, praktikuojamės, o ne tik stebime iš šalies. Taip mes patiriame dar vieną vertybę – nesavanaudiškumą. Visi bandome būti bendruomene ir jausti indėlį į tą bendruomenę. Žiūrime į ją kitaip – kokybiškai ir pozityviai.

Klausiausi, dalyvavau, džiaugiausi mokinių džiugesiu, o pati dar kartą formulavau pagrindinę išvadą. Juk bet koks blogis neturi veido, dažnai slepiasi už kažko neapčiuopiamo. Tai gal  jaunoji karta sukurs tą gėrio bendruomenę?

Renginyje dalyvavo IM kl. mokiniai, kuriems labai patiko renginys. Tai rodo ir  jų refleksijos.

Atlikėjas Jurgis Didžiulis akciją pradėjo klausimu „Ką Jūs dabar darote?“ Perskaitęs  mokinių atsakymus, patvirtino, kad visi mes mokomės apie korupciją. Įdomu tai, kad jis sugrojo vieną gražią melodiją, o kitą – rėžiančią ausį. Taip pademonstravo, kad blogai sugrotas kūrinys (kaip ir korupcija) – tai harmonijos sutrikdymas,  sugadinimas.

Anot Jurgio, jei mes galime žaisti dainuodami ir šokdami, tai galime ir daugiau – kurti mokyklą, valstybę.

Tautvydas Stoškus

Transliacijos metu muzikantas sukūrė jaukią, interaktyvią atmosferą, skatino dalyvius drąsiai pritarti jam balsu ir judesiu. Muzikinis fonas –  šio renginio savitumas, išskirtinumas. Džiugu, kad Jurgis Didžiulis leido nevaržomai diskutuoti, reikšti savo nuomonę, atskleisti pažiūras. Muzikanto dėka mes ne tik pagilinome žinias, bet ir pasisėmėme pozityvios energijos ir geros nuotaikos. Renginio vedėjas teigė tikįs, jog žmonių elgesį formuoja ne įstatymai, o įpročiai: „Jei kaimynas atėjęs į svečius mato, kad visi svečiai patys nusineša lėkštes į indaplovę, jis irgi norės nusinešti; jei visi nusiauna batus, jis irgi nusiaus. Niekur neparašau, kad tokios yra mano namų taisyklės, tačiau žmonės tai intuityviai jaučia ir supranta, kokios yra pageidaujamos elgesio normos ir ima nesąmoningai elgtis taip pat. Jei mūsų elgesys prieštarauja įstatymams, mes nesikeičiame, nes tiesiog esame įpratę tai daryti, o įpročiai yra stipresni. Todėl visiškai pritariu žmonėms, kurie sako, kad pokyčius reikia pradėti daryti nuo savęs. Tie, kurie bus pirmi ir pasistengs, surizikuos, padarys ne dėl savęs, o dėl kitų – būtent šie žmonės taps įtakingiausiais minties lyderiais, permainų nešėjais”.

Greta Jokimčiūtė ir Nėja Babaliauskaitė

Kaip teigia Jurgis Didžiulis, korupcija daug kam atrodo nuobodi, neįdomi tema, tačiau dažnai tai, kas atrodo neįdomu, turi svarbią, paslėptą reikšmę. Pagrindinis šio renginio tikslas – apie korupciją kalbėti smagiai, įdomiai, su muzika. Tad laikas visai neprailgo, atvirkščiai – praėjo nepastebimai. Visada laikiausi įprastos nuomonės, jog korupcija – tai piktnaudžiavimas patikėta galia siekiant asmeninės naudos.  Esu be galo laiminga turėjusi galimybę sudalyvauti šioje interakcijoje. Pasisėmiau naujų žinių, geros nuotaikos bei išgirdau daugybę gražių dainų.

Aistė Roznytė

Muzikiniame antikorupcijos renginyje su Jurgiu Didžiuliu sužinojome, kad daiktas, kuris praranda savo kokybę arba kurio standartas sumažėja, yra korumpuotas. Korupcija gali pasireikšti ne tik valstybėje, bet ir kasdieniškose situacijose (pvz., gimtadienis be draugų ir be dovanų arba labai šiltas gruodžio mėnuo). Labai patiko, jog visą laiką grojo muzika, dalyviai (ir mokiniai, ir mokytojai) šoko bei dainavo. Tikrai smagus renginys, kuris neprailgo ir įstrigo atmintyje!

Ugnė Takuševičiūtė ir Nerida Makarovaitė

Jurgis Didžiulis – muzikantas, prodiuseris, gatvės performansų autorius, improvizacijos guru ir multiinstrumentalistas, kurio rankose atgyja bet koks instrumentas, net buities daiktas. Muzikantas pasakojo apie tai, kas iš tiesų yra korupcija, kur su ja galime susidurti, kaip jos galime išvengti. Buvo labai smagu matyti, kad įvairaus amžiaus mokiniai, mokytojai, net studentai puikiai leido laiką.

Elžbieta Kaluinaitė

Maniau, jog bus eilinis, nuobodus pasakojimas apie korupciją, tačiau jis pranoko visus mano lūkesčius. Mes šokome, grojome, dainavome, diskutavome – buvo labai smagu! Jurgis Didžiulis – puikus šoumenas! Jis labai pozityvus žmogus, tad skleidė pozityvą ir kitiems. Kadangi  nelabai tiksliai žinojau, kas yra korupcija, tad renginys buvo labai naudingas.

Rugilė Sabaliauskaitė