Gruodžio 17 d. Didždvario gimnazijos mokinių savivalda organizavo metodinę-praktinę konferenciją „Mokinių savivalda – pilietiškumo pavyzdys“, skirtą trisdešimtai Sausio 13-ajai, Laisvės gynėjų dienai atminti.

Konferencijoje dalyvavo buvusi Didždvario gimnazijos mokinė, istorikė, aktyvi visuomenininkė, radijo laidų vedėja, Generolo Jono Žemaičio karo akademijos doktorantė Luka Sinevičienė. Pranešime „Pilietinės galios – mūsų širdyse“ L. Sinevičienė pasakojo, jog dažnai patys nesuvokiame, ar esame pilietiški ar ne, ieškome  sudėtingų pilietiškumo apibrėžimų. Pasak buvusios didždvarietės, kiekvienas savo pilietiškumą ugdome šeimoje, mokykloje, dalyvaudami įvairiose veiklose, dirbdami kaip komanda, ugdydamiesi pasitikėjimą savimi, kitais, savo valstybe.

Istorikei pritarė ir kitas buvęs didždvarietis, majoras, politikos mokslų magistras, Lietuvos Karinių oro pajėgų vadovybės, Štabo viršininko pavaduotojas žvalgybai, savanoris kūrėjas, Sausio 13-osios įvykių dalyvis Stasys Vilkinas. Pranešime „Laisvės vaikai“ jis pakvietė kartu pasvarstyti, kaip kito laisvės suvokimas nuo tų laikų, kai Lietuva buvo okupuota iki nepriklausomybės atkūrimo ir kaip laisvę suvokiame dabar.

Didždvario gimnazijos mokinė, Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Šiaulių mokinių savivaldų informavimo centro pirmininkė Viltė Aleksandravičiūtė pranešime „Mokiniai – pilietiškumo pradžia“ pristatė LMS veiklą, papasakojo, kaip priimamos rezoliucijos gali paveikti ne tik savivaldybėse, bet ir respublikoje priimamus sprendimus.

Antroji konferencijos dalis – darbas grupėse. Surengtos kūrybinės dirbtuvės „Sausio 13-osios šventės scenarijus“ Šiaulių miesto bendruomenei, gimnazijos bendruomenei ir gimnazistų –  progimnazistams. Pristatydami darbo grupėse rezultatus, mokiniai akcentavo, kad svarbiausias šio renginio tikslas –  istorinės atminties ugdymas.

Kaip sakė Didždvario gimnazijos mokinių savivaldos prezidentė Liepa Henrieta Rubikaitė, džiugu, kad sulaukta nemažai konkrečių pasiūlymų, kaip galima paminėti Laisvės gynėjų dieną, o svarbiausia, kad dauguma idėjų yra realiai įgyvendinamos, net ir šiuo sudėtingu laikotarpiu. Tad tikimasi, kad nors ir persikėlęs į virtualią erdvę Sausio 13-osios metinių minėjimas leis kiekvienam pasijusti pilietinės visuomenės dalimi.

Rasa Zvilnaitė, neformalaus ugdymo mokytoja