Kai pasikalbame su savo tėveliais ar seneliais apie mitybą, atrodo, kad jie nesuko sau galvos dėl maisto ir buvo sveiki (turbūt). Galima sakyti, valgė tai, ką turėjo. Nebuvo tiek perdirbtų, sveikatai nepalankių produktų ir, žinoma, gamino patys. Dabar itin madinga laikytis sveikos mitybos principų, atsisakyti kai kurių produktų, nevalgyti mėsos, cukraus, pieno produktų, riebalų ir t. t. Viešoje erdvėje yra tikrai labai daug informacijos apie maistą ir sveiką mitybą, tačiau informacija dažnai prieštarauja viena kitai, todėl jaunam žmogui sunku atsirinkti tai, kas yra teisinga.
Gimnazija dalyvauja sveikatą stiprinančios mokyklos programoje „Sveika mokykla”. I kl. gimnazistai technologijų pamokose mokosi pasirinkti sveikesnius, palankius sveikai mitybai produktus, skaityti produktų etiketes, gaminti pasirinktus patiekalus. Įgyvendindami projektą „Sveika mityba. Ką galiu pasigaminti pats” mokiniai analizavo jaunimo mėgstamų valgių sudėtį, gaminimo technologijas ir gamino analogiškus patiekalus patys – sveikiau ir skaniau.
Ypač aktuali tema – kaip mokiniai maitinasi mokykloje, kokius pasirenka užkandžius. Integruotoje pamokoje „Mokinio mityba” kartu su gimnazijos visuomenės sveikatos specialiste I. Kvedariene mokiniai diskutavo apie subalansuotą mitybą, sveikesnius užkandžius.
Užkandžių gaminimui jie galėjo pasirinkti iš 8 pateiktų užkandžių dėžutės variantų arba gaminti mėgstamus užkandžius sveikiau. Mokiniai nustebino pasirinktų užkandžių įvairove: salotos, įvairūs suktinukai, traškučiai, duoniukai ir kt.
Gaminome, ragavome ir džiaugėmės, kokie skanūs pačių pagaminti mėgstami sveikesni užkandžiai.
Audronė Zibalienė, technologijų mokytoja
Irena Kvedarienė, visuomenės sveikatos specialistė