Kovo 14 d. per matematikos pamokas paminėjome tarptautinę skaičiaus π (Pi) dieną. Skaičius π reiškia apskritimo ilgio ir skersmens santykį.

Švenčiame būtent kovo 14 d., nes matematikoje apytikslė (suapvalinta iki 2 skaitmenų po kablelio) π reikšmė lygi 3,14. Ši diena vadinama mįslingojo π (Pi) diena, nes šis skaičius niekada nesibaigs. Šiandien Pi skaičius apskaičiuojamas itin dideliu tikslumu, t. y. beveik 2,7 trilijonų skaitmenų tikslumu.  Nors viso šio skaičiaus įsiminti neįmanoma, tačiau matematikai ir šio mokslo mėgėjai varžosi, kas daugiau išmoks jo skaitmenų po kablelio mintinai. Pasaulio rekordas priklauso kinui Chao Lu, kuris šiek tiek daugiau nei per parą be klaidų išvardijo 67890 skaitmenų po kablelio.

Daugeliui Pi diena taip pat yra siejama su pyragu ir jo geometrine forma, tad ir mūsų gimnazistai pasiruošė šiai dienai ir atsinešė pačių keptus pyragus pavaišinti savo klasės draugus. Ragaudami ne tik gyrė, bet ir sprendė užduotis, dalyvavo mintino skaičiavimo atrankos varžybose, kurių finalas vyks šios savaitės pabaigoje.

Džiaugiuosi, kad mokiniai buvo labai aktyvūs bei prisiminė, kas yra skaičius Pi ir kaip paslaptingasis Pi yra susijęs su apskritimais ir skrituliais, įsitikino, kad matematika yra patraukli, įdomi ir reikalinga kasdieniniame gyvenime.

Lydija Dronova-Platbarzdė, matematikos mokytoja